Bakom ratten kan du göra mycket på egen hand för att minska bränsleförbrukningen och få fler kilometer för pengarna. Bättre körvanor och ökad medvetenhet förbättrar märkbart bilens bränsleförbrukning. LBT ger dig 8 enkla körtips som minskar bränsleförbrukningen för både miljöns och plånbokens bästa.

 

Känner du till hur det är när man fyller på med bensin men tanken fortfarande är tom? Det är du inte ensam om! För många bilägare är det ett välkänt scenario, att bränsleförbrukningen ibland är högre än förväntat. Det kan skapa stora hål i plånboken eftersom bränslepriserna är många gånger högre nu än när pappa var pojke. Dessutom är transportsektorn en av de största bovarna för miljökontot. Det finns stora CO2-besparingar att hämta in om alla sänker sin bränsleförbrukning med bara några få procent.

Hur mycket bränsle som din bil förbrukar, är inte något som man kan ge ett exakt svar på i förväg. Även om det står i användarmanualen, att din bil kör ett bestämt antal kilometer per liter, motsvarar det vanligtvis inte den faktiska förbrukningen. Detta beror inte bara på kvaliteten av det bränsle du väljer. I många fall är det förarens körstil som bestämmer hur långt en tankning räcker.

Oavsett om din bil kör på bensin, diesel, gas, vätgas eller el, är det alltid din körstil som påverkar effektiviteten av energianvändningen. Men ta det lugnt! Vi har skapat en lista med 8 punkter som optimerar din körstil och därmed sparar in en mängd av både bränsle och pengar. Ett flertal internationella studier visar att man minska sin bränsleförbrukning med upp till 20% genom att hålla bilen i toppform och anpassa körstilen efter aktuella trafikförhållanden. Och det gäller inte bara för bilar. Det gäller för alla dina fordon som motorcyklar, skoters, motocross och ATV.

 

1. Kontrollera däcktrycket

Förmodligen är det enklast att minska bränsleförbrukningen genom att kontrollera fordonets däcktryck med jämna mellanrum. Om man kör en bil där trycket inte är mer än 0,5 bar för lågt, ökar bränsleförbrukningen med 2–3%. Över veckor, månader och år gör det en enorm skillnad.

Därför är det viktigt att du känner till vilket lufttryck som ditt fordons däck ska ha. Man kan alltid ta reda på däcktrycket genom att läsa fordonets användarmanual. I bilar finns det vanligtvis också ett klistermärke i handskfacket, dörrlisten eller tanklocket. Om du är osäker kan då du alltid hälsa på hos LBT. Vi hjälper dig gärna med att läsa av däcktrycket och fylla på luft i däcken.

 

2. Minska antalet kilo i bilen

Du vet säkert hur det är. Bagageutrymmet fylls på med väskor, utrustning och andra småsaker som följer med på vägen. Men se upp! Med varje 45 kg extravikt på resan försvinner 1–2% av din bränslebudget. Kontrollera bagageutrymmet och ta bort allt som inte är nödvändigt eller sådant som blivit kvarglömt. Det minskar bilens totalvikt och därmed även bränsleförbrukningen.

 

3. Snåla in på elektronik och temperaturreglering

Du känner säker till hur det fungerar, om du har provat att köra med en elbil. I dagens batteridrivna elbilar märks det tydligt hur utrustning och värme påverkar räckvidden. Bilens moderna funktioner som radio, navigeringssystem, sätesuppvärmning och luftkonditionering är stora energislukare. Det gäller inte bara för elfordon med kort räckvidd utan för alla fordon. För bensin- och dieseldrivna fordon är det vanligtvis så att föraren inte märker av det direkt eftersom räckvidden är lång.

Men tipset är att minska användningen av energislukande apparater som inte behövs vid körning. Använd dina apparater på ett klokt sätt och spara in där du kan. Det är ingen större skillnad jämfört med att spara el och värme i huset eller lägenheten. Följaktligen:

  • Slå av bilradion om du inte lyssnar på den.
  • Pausa navigeringssystemet om du känner till vägen och systemet står och kör i bakgrunden.
  • Slå av luftkonditioneringen eller värmen om du har öppnat ett fönster.
  • Klä dig efter din bils temperatur – Ta av dig tröjan när det är sommar och behåll jackan på under vintermånaderna.

 

4. Håll hastighetsgränserna

Håll hastighetsbegränsningarna – det lönar sig! Bokstavligen talat. Till exempel använder din bil cirka 20% mer bränsle vid 130 km/t jämfört med en hastighet på 110 km/t. Den högre bränsleförbrukningen beror på att luftmotståndet ökar i takt med hastigheten. Kort sagt, det lönar sig inte att köra för snabbt. Kom ihåg det nästa gång som en fartglad bilist kör om dig på motorvägen.

 

5. Se långt framåt och kör mjukt

Här kan du verkligen göra stora besparingar. Om du är uppmärksam på omgivningen och håller ett öga på hur trafiken rör sig, kan du reducera din bränsleförbrukning med upp till en tredjedel. Håller du ett öga på en kommande sväng, ett trafikljus eller en trafikkö framför dig, kan du anpassa din hastighet i tid.

Vanligtvis kan du anpassa hastigheten genom att släppa gaspedalen och istället rulla mot det som väntar dig. På så sätt förloras betydligt mindre energi jämfört med inbromsning och du kan dra nytta av hastigheten som bilen redan har. Om du provar det, kommer du säkert att bli förvånad över hur långt och snabbt bilen rullar utan att man behöver trampa på gaspedalen.

Det är även fördelaktigt att växla ner i god tid. Nedväxling bromsar långsamt in bilen och du sliter samtidigt inte lika mycket på bromsen. Det kallar vi för win-win!

 

6. Stäng av motorn när du står still

Kör aldrig på tomgång i mer än några få sekunder. Sitter du fast i en trafikkö, eller vid något större trafikljus som växlar till grönt efter en längre tid, kan det löna sig att stänga av motorn medan du väntar. Även om det bara är kortare perioder, finns det mycket att spara.

Det är också skälet till att många nya och vanligtvis dyra bilar är försedda med start-stopp-system. Systemet slår automatiskt av motorn när du står stilla och startar den igen när du trampar på gaspedalen. Särskilt i städer med trafikköer och många stopp är det ett effektivt verktyg som förhindrar onödig bränsleförbrukning.

 

7. Växla tidigt

Kör alltid i högsta möjliga växel. Det ser till att motorn kör med ett lägre varvtal och förbättrar din bränsleekonomi. Ett smart trix är att lyssna på motorljudet – det avslöjar när du ska växla upp eller ner.

Ett annat alternativ är att hålla koll på varvräknaren som vanligtvis finns bredvid hastighetsmätaren på instrumentbrädan. Huvudregeln för nya bensinbilar är att man ska byta växel redan vid cirka 1500 varv. För äldre bensinbilar ska växling ske vid cirka 2000 – 2500 varv. Kör du diesel bör du växla vid 2000 varv.

Har du en ny bil, finns det vanligtvis en inbyggd funktion som berättar när det är dags att växla. Normalt syns det genom att en liten pil pekar uppåt eller nedåt på instrumentbrädan bredvid varvräknaren.

Har din bil automatlåda? Ja, då det är bara att luta sig tillbaka. Men se till att bilen är inställd till ECO-läge så den kör med lägsta möjliga varvtal. Det garanterar att du får bästa möjliga bränsleförbruk.

 

8. Minska luftmotståndet

Det är smart att se till att bilen har minsta möjliga luftmotstånd. En takbox ökar exempelvis luftmotståndet och leder till att bränsleförbrukningen stiger med 10-20%. För en packbox på motorcykel är siffran 10-15%. Ett bra tips är alltså att inte köra omkring med onödiga takboxar, skidboxar, cykelställ och cyklar. Du bör istället ta av dem efter användning och låta dem stanna kvar i garaget.

Körning med öppet fönster eller öppen taklucka ökar också luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen. Se till att du håller fönster och takluckor stängda så mycket som möjligt om du vill spara bränsle.

 

 

Vi hoppas att du blev inspirerad till att gå igång med egna lösningar för att få mer körsträcka per liter. Om du testar några av våra tips, märker du snart att det bara behövs några mindre justeringar för att spara in mycket pengar på bränslet. Berätta gärna om tipsen för grannen. Grannen vill säkert också spara in pengar och tillsammans kan vi värna om miljön genom att minska utsläppen.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies mer information

Cookies inställningar på den här webbplatsen är möjliga för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter att använda webbplatsen utan att ändra inställningarna för din cookie eller klicka på Acceptera nedan anses detta för din acceptans

Exit