Många personer med trädgårdar inspekterar inte trädgårdsmaskinerna innan de placerar dem i verktygsboden inför vintern. Med en vårinspektion kan du snabbt rätta till eventuella problem. Här har du en guide med 6 steg som förklarar hur du får gräsklipparen redo för sommaren.

 

Hackar gräsklipparen efter vintern eller klippte den inte jämnt vid den sista turen på gräsmattan innan vintern? Då ska du ge gräsklipparen lite service. Vi på LBT rekommenderar att du får dina trädgårdsmaskiner inspekterade av en professionell reparatör åtminstone en gång per år. Exempelvis strax före vintern eller direkt efter den. LBT server de största tillverkarna av trädgårdsmaskiner som Stiga, Husqvarna, Stihl, Jonsered och Klippo. Vill du vara säker på att servicekontrollen utförs av professionella och yrkeskunniga personer som känner till din trädgårdsmaskin? Då ska du boka tid hos oss.

Men vi rekommenderar även att du håller ett öga på dina trädgårdsmaskiner under utomhussäsongen och servar dem löpande. Det finns några saker som du inte behöver anlita en expert för att lösa, utan som du kan klara fint av själv.


Men varför ska du serva dina trädgårdsmaskiner?

Svaret är entydigt från de stora aktörerna som producerar gräsklippare. Man kan till exempel se det på Stigas hemsida. Stigas VD, Niels Bille, säger följande om service av gräsklippare:

”När gräsklipparen har använts, ska den rengöras. Man ska ta bort gräs, skräp och lera som har samlats i kåpan. Det glömmer många bort och sådant kan medverka till en förkortad livslängd. Man kommer att slösa pengar på onödiga reparationer och det är tråkigt om man har köpt en bra maskin.”

Genom att löpande underhålla maskinerna, slipper du alltså onödigt slitage och dyra reparationer. Bra infettning, löpande oljepåfyllning samt tvätt och rengöring kan spara in många reparationer och öka maskinens livslängd. För en gräsklippare innebär det att motorn kör jämnare och att gräsklippningen blir snyggare och jämnare.

Därför ger vi dig här LBT:s 6-stegs guide som ser till att din gräsklippare är fit-for-fight och redo inför våren.

 

Steg 1: Innan du sätter igång

Innan du sätter igång med underhåll och rengöring av din gräsklippare, finns det några viktiga saker som du ska komma ihåg.

  • Ta ALLTID av tändstiftshatten: Oavsett vad för slags underhåll som man ska utföra på gräsklipparen, är första steget alltid att ta av tändstiftshatten. Det förhindrar att motorn startar oväntat. Kontrollera eventuellt samtidigt tändstiften.
  • Innan du lutar gräsklipparen: En tumregel är att tändstiftet ska peka upp i luften när du lutar gräsklipparen. Det är viktigt eftersom det annars kan komma olja i luftfiltret. Med de allra flesta modellerna ska man luta maskinen bakåt. Alltså på så sätt att endast bakhjulen har markkontakt. Lägg något tungt på handtaget så att gräsklipparen ligger stabilt och inte välter över dig. Läs alltid igenom gräsklipparens användarmanual och kontrollera hur du kan tippa din gräsklippare på bästa sätt.

Nu är du färdig för att gå vidare med nästa 5 steg.

 

Steg 2: Töm bensintanken

Det kan vara svårt att starta gräsklipparen på våren om det har kommit in kondensvatten i bensintanken under en kall vinter. Vattendroppar i bensinen gör att det kan vara svårt att starta gräsklipparen. Dessutom kan den hosta och hacka under körning. Det är alltså smart att tömma tanken innan man kör igång. Alternativt kan man tillsätta additiver i bensintanken om man inte vill tömma den.

Man kan även använda Aspen-bensin som klarar de kalla vintermånaderna. En annan möjlighet är att tillsätta additiver i tanken. Additiv är en kemisk produkt som inte bara rensar motorn, utan även ser till att bensinen inte blir dålig över vintern. Både Aspen-bensin och additiver ska tillsättas i tanken innan vintern. Båda produkterna kan köpas hos LBT. Vi har dem både i vår webbshop och i vårt autocenter i Älmhult.

Om du inte har tömt tanken innan vintern eller fyllt på med Aspen-bensin, är det bäst att du gör det innan du startar gräsklipparen på våren.


Så här tömmer du tanken:

  • Tömmer du tanken innan vintern, kan du naturligtvis låta gräsklipparen köra slut på bensinen som är kvar.
  • Har våren kommit och tanken fortfarande är full, kan du använda en pump eller tippa gräsklipparen och låta bensinen rinna ut i en spann. Om du tappar ur bensinen, ska den lämnas på en återvinningscentral. I användarmanualen kan du se hur man tippar gräsklipparen på bästa sätt.

 

Steg 3: Rengör knivhuset och kåpan

Om du inte tog bort gräset innan vintern, ska du först ta bort torrt gräs och mossa från gräsklipparens undersida samt från gräsklipparens kniv. Det är viktigast att rengöra knivhuset och skyddskåpan eftersom fukt från grästuvor i maskinen får metalldelarna att rosta snabbt. Nu är det ytterst viktigt att tändstiftshatten inte sitter på. Man vill inte att klingan ska köra igång.


Så här rengör du knivhuset

  • Ta bort kniven. Det blir enklare att nå området och kniven ska ändå slipas så den är vass inför vårsäsongen, Det är rekommenderat att man har arbetshandskar på sig när man handskas med kniven så man inte skär sig på den.
  • Rengöring av kniv och kåpa kan man göra med en trädgårdsslang och en borste eller med en högtrycksspruta. Men spruta inte för mycket vatten i området kring motorn – håll i första hand den stora vattenmängden till undersidan av gräsklipparens skyddskåpa.

 

Steg 4: Slipa kniven

När du har tagit av kniven och rengjort den, kan du placera den i ett skruvstäd och slipa den med en fil. Alternativt kan du använda sliphjul och vinkelslip. Besök oss på LBT om du känner dig osäker. Vi kan hjälpa dig vidare eller slipa kniven åt dig med professionella verktyg.

En vass kniv är viktigt för att få ett bra resultat av gräsklippningen. En kniv som inte är vass sliter av gräset medan en nyslipad kniv skär av gräset. Kniven bör slipas årligen för bästa resultat.

 

Steg 5: Byt bränslefiltret och rengör luftfiltret

Det är inte alla gräsklippare som har bränslefilter. Men för de modeller som har ett sådant, rekommenderar vi att du byter filter efter ett eller två år beroende på hur ofta gräsklipparen används. Ett nytt bränslefilter kostar normalt mellan 75 och 150 kronor. Det lönar sig inte att vara snål med detta.

Luftfiltret kan du också plocka ut. Är det inte väldigt smutsigt, kan du rengöra det med tryckluft. Är luftfiltret mycket smutsigt, kan du ersätta det med ett nytt.

Både bränsle- och luftfilter kan köpas av LBT. Vi hjälper gärna till med att montera det.

 

Steg 6: Byt olja

Du bör alltid kontrollera oljenivån innan du startar gräsklipparen – oavsett om det är direkt efter vintern eller om du använde den för tre veckor sedan. Om oljenivån är för låg, kan motorn skära och det blir ingen billig upplevelse.

Men om du vill vara extra snäll mot gräsklipparen efter vintern, ska du tömma hela oljetanken på förra årets olja. Det kan man t.ex. göra genom att använda en oljepump som drar upp oljan med hjälp av undertryck. En sådan kan köpas hos LBT eller i de flesta byggvaruhusen.

Du ska inte fylla på med ny olja förrän tanken är helt tom på olja. Använd en särskild gräsklipparolja som du kan köpa av LBT eller hos någon återförsäljare av trädgårdsmaskiner.

Det är smart att byta olja en gång per år. En gräsklippare med ny olja håller nämligen längre. Tänk på att både spillolja och bensin ska lämnas på återvinningscentralen.

 

 

Vi hoppas att vår 6-stegs guide hjälper dig med att hålla gräsklipparen i trim. Flera av stegen kan du med fördel utföra ett par gånger per år. Sedan bör du få gräsklipparen inspekterad en gång per år hos ett professionellt verkstad som LBT.

Men om du får problem med mindre underhållsarbete vid något tillfälle, är du alltid välkommen att besöka LBT – vi hjälper dig!

Upptäcker du mot förväntan att vintern har varit extra hård mot gräsklipparen och det är dags att byta ut den, hjälper vi dig även med det. Vi är officiell återförsäljare av alla slags trädgårdsmaskiner från de största tillverkarna som Stiga, Husqvarna, Stihl, Jonsered och Klippo. Vi kan erbjuda dig alla modeller från tillverkarna som vi är återförsäljare åt och vi kan utföra återkommande auktoriserad service och besiktning av dem.

Har vi väckt ditt intresse? Titta in på vår webbshop och se några av alla trädgårdsmaskiner som vi har till försäljning. Finns inte modellen som du letar efter i vår webbshop? Hör av dig. Vi beställer hem den åt dig och du har den inom några dagar. Ring oss eller besök vårt autocenter i Älmhult för mer information – vi bjuder på kaffet!

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies mer information

Cookies inställningar på den här webbplatsen är möjliga för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter att använda webbplatsen utan att ändra inställningarna för din cookie eller klicka på Acceptera nedan anses detta för din acceptans

Exit